Природни забележителности

ВОДНО ОГЛЕДАЛО

Стената на водното огледало отстои на 800м от хотел Кърджали. Водното огледало е хидросъоръжение – канал, изграден, за да се контролира водния поток на преминаващата през Кърджали река Арда. Наречено е „огледало“, тъй като градът, разположен на двата бряга, се оглежда във водите на канала.

Огледалото започва малко след стената на язовир Кърджали и свършва при специално изградена стена до моста на главния път за Маказа в Кърджали. Покрай огледалото има дига с пътека, която тръгва под моста (на 800 м от хотела) и стига до въжения мост на Кърджали.

Водно огледало

СКАЛНИ ГЪБИ

Каменните гъби са на 20 км от хотел Кърджали, непосредствено след село Бели пласт, на самия път. Интересно място, осеяно с огромни скални късове, оформени като гъби под въздействието на дъждове и ветрове в продължение на милиони години.

Каменните гъби са разположени на малко възвишение, от което има хубава гледка към Източните Родопи.

Каменни гъби

ЯЗОВИР КЪРДЖАЛИ

Язовир Кърджали е най-дълбокият от трите язовира, построени по поречието на река Арда в Източните Родопи. Огромна водна маса, заобиколена от живописни хълмове, малки селца и ваканционни селища. На язовир Кърджали е акостирал интересният кораб-ресторант Емона и пак там е зона за отдих Енчец с плаващите понтони, превърнати във водни ресторанти. На същото място е и гребната база, където може да си наемете лодка за обиколка в язовира.

В язовир Кърджали е и известният завой-подкова и въженият мост при село Сухово. Над язовира се намира пещерата Утроба.

Язовир Кърджали

ЯЗОВИР СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ

Язовир Студен кладенец е вторият по големина язовир по поречието на Арда, но първи по красота и живописни заливи. Дълъг е 28 км, но достъп до водите му има само при селата Гняздово и Калоянци, при Широко поле (северен бряг) и при еленовото стопанство Студен кладенец (южен бряг). Водата в язовира е студена дори и в най-горещите летни месеци, оттам идва и името му. При Гняздово и Калоянци има база за спортни лодки, където може да си наемете туристически каяк или планински велосипед. НА същото място има и рибен ресторант, срещу него остров и на другия бряг вилна зона за отмора с параклис и вековен чинар (стига се само с лодка).

язовир Студен кладенец