Културно-исторически паметници

ПЕРПЕРИКОН

Най-големият и известен археологически комплекс в Източните Родопи, отстои на 20 км от хотел Кърджали. 20 мин по асфалтов път ще ви отведат повече от 2000 години назад във времето. Перперикон е уникален паметник, в който различни епохи са разположени на слоеве и вие като посетител ще преминете през тях по реда на възникването им във времето. Тракийска цивилизация, Римска империя, Византийска епоха – посетете ги и се запознайте отблизо с интересните им схващания за света.

Водач – екскурзовод може да си наемете в подножието на Перперикон. Обектът има входна такса, паркинг, търговска част, тоалетни. Чешма с хубава изворна вода има до паркинга.

Перперикон Кърджали

Гледка от тракийската част на Перперикон

КРЕПОСТ МОНЯК

Крепостта е вдигната през XII-XIII век, на трудно достъпно място – скален отвес над (днешния) язовир Студен кладенец. Автомобила оставете в края на село Широко поле и извървете пеш 3-те км до входа на крепостта. Изкачването е плавно, а пътят е постлан с чакъл и затова достигането до Моняк не е огромно предизвикателство.

Гледката отгоре е великолепна – виждате въжения мост, водещ към другия бряг на язовира, село Лисиците, устието на река Върбица и целия язовир Студен кладенец.
Моняк е част от крепостната мрежа в Източните Родопи, в която всяка крепост има видимост към следващата. В миналото стратегическото значение на тези обекти е било значително за техните обитатели.

Моняк сега няма входна такса и не е така добре поддържан обект като Перперикон. В топлия сезон бъдете сигурни, че сте се запасили с достатъчно вода, тъй като чешма има само в селото.

Крепост Моняк

Гледка от крепост Моняк

ОСТАНКИ ОТ КРЕПОСТ ЧИТ КАЯ

Крепостта Чит кая е разположена срещу Моняк – на южния бряг на язовир Студен кладенец. Колата трябва да си оставите в края на село Широко поле. Оттам по черен път и покрай ЖП линията ще достигнете до въжен мост. Това е най-дългият въжен мост в Източни Родопи, който единствен стига до село Лисиците. Пътека около 1км. води от селото до подножието на крепостта, където ще видите останки от светилище, осеяно с тракийски ниши, както и причудливи скални форми, оглеждащи се отвисоко във водите на река Върбица.

Крепостта не е социализирана за посещения, няма входна такса и достигането до нея е всъщност приятен пешеходен преход в планината.

Лисиците

Останки от крепост при с.Лисиците